Werkwijze

"You can't start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one ."

Ik werk vooral de maandagavond in mijn eigen praktijk, omdat ik ook een vast dienstverband heb bij mijn werkgever. Via de mail kan je me het beste bereiken.  Wanneer je een telefoonnummer vermeld bel ik je terug. 

Na aanmelding neem ik binnen drie werkdagen contact op voor het inplannen van een eerste afspraak. Hierin maken we kennis, ontdekken we samen jullie vraag en bespreken we wat jullie wensen tot verandering zijn. Er is niet altijd een indicatie te geven hoe lang het traject zal duren. Na elke sessie maken we een nieuwe afspraak voor een volgende keer. Meestal is dat eens per twee weken.

Voor de therapie maak ik gebruik van de praktijkruimte van systeemtherapie Wierden. Er is sprake van een samenwerking met systeemtherapeut Jetty Omtzigt.

De praktijkruimte bevindt zich aan de Rembrandtlaan 362 in Almelo. De gesprekken zullen daar plaatsvinden.

Wanneer gezinstherapie?​

Ieder gezin is een unieke combinatie van verschillende persoonlijkheden en karakters. Het gezinsleven is mooi maar kan ook uitdagend zijn. Soms gaat het niet zo lekker en begrijp je elkaar niet, zijn er conflicten of is er weinig onderlinge verbinding. Ook heftige gebeurtenissen in jullie leven of het samengaan van twee gezinnen bij een nieuwe relatie kan veel invloed hebben in de gezinsdynamiek. In gezinstherapie kijken we samen naar ontstane rollen en ingenomen posities die ervoor gezorgd hebben dat er spanningen zijn ontstaan. Ik kijk graag met jullie mee wat er nodig is om verandering hierin te krijgen. Door gesprekken waarin jullie elkaar beter gaan begrijpen werken we aan het doorbreken van ongewenste patronen die zijn ontstaan. Het bouwen aan je gezin, de verbinding herstellen en samen sterker staan. Het kan zijn dat jullie als gezin naar de praktijk komen, maar ook kunnen er sessies zijn met bijvoorbeeld alleen moeder en dochter of met alleen jullie als ouder of ouders. Ook is het soms helpend om individuele sessies in te plannen. Binnen de gezinstherapie kunnen middelen ingezet worden die helpend kunnen zijn om meer inzicht te krijgen, bijvoorbeeld met het gebruik van duplopoppetjes, tekenmateriaal of kaartspelletjes. Mijn ervaring is dat er naast serieuze momenten ook veel gelachen wordt met elkaar. Door die energie en het plezier is het fijn om weer verbinding met elkaar te ervaren.

Wanneer relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. Het behouden van een fijne relatie vraagt aandacht, gesprek en vaak ook hard werken. Wanneer je een relatie hebt kom je soms in interactiepatronen terecht die mogelijk niet prettig voor jullie zijn. Soms kan door een ingrijpende gebeurtenis de basis van jullie relatie geheel verstoord raken. In relatietherapie kijken we samen naar de factoren die invloed gehad hebben, zowel uit het heden als uit jullie eigen geschiedenis. Door inzicht te krijgen in wat is ontstaan tussen jullie, ontdekken we welke verandering jullie wensen en wat nodig is om weer met elkaar in verbinding te komen. Jullie gaan zien wat jullie met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor je partner voelt.

Vanuit de eigen familiegeschiedenis kunnen er nog thema’s spelen die in het volwassen leven nog steeds meespelen. Deze thema’s komen vaak weer op de voorgrond wanneer er grote veranderingen in het leven zijn of als mensen zelf ouder worden. Door samen terug te kijken, bijvoorbeeld met gebruikt van non verbale technieken zoals opstellingen of tekenen, wordt vaak zichtbaar hoe en waarom jullie nu zo in het leven staan. In de sessies luister ik goed naar jullie, help ik jullie gevoelens woorden te geven en elkaar te begrijpen. Het is mijn taak om een veilige sfeer te creëren waarin ik geen oordeel heb. In principe zie ik jullie als partners samen, soms kan het helpend zijn om een individuele sessie te plannen.